Ömür Boyu Sürdürülmesi Gereken Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Uncategorized
  4. »
  5. Ömür Boyu Sürdürülmesi Gereken Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları

Obezitenin En Büyük Nedeni
Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

Dünya’da ve Türkiye’de obezite her geçen yıl katlanarak artıyor ve çağın hastalığı haline geliyor. İstatistiklere bakıldığında toplumun üçte biri obeziteyle karşı karşıya.

Değişen yaşam koşulları ve gelişen teknoloji ile birlikte insanlar daha az hareket eder oldu. Ama en önemli sorunumuz beslenme alışkanlıklarımız da değişti.

Dört bir yanımız kolayca ulaşılabilen yüksek kalorili hazır yiyeceklerle çevrili.

Sağlıklı beslenmeden uzaklaştıkça fazla kilolar hayatımıza girdi ve onlardan kurtulmanın tek yolu da sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmektir.

Obezite tedavilerinin temeli alınan kaloriyi azaltmaya dayanmaktadır. Ancak asıl hedef kilo vermenin yanında beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve yaşam boyu sağlıklı kiloda kalınmasını sağlamaktır.

Hangi tedavi yöntemini seçerseniz seçin beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmediğiniz sürece kalıcı bir zayıflama sağlamanız mümkün değildir.

Unutmayın obezite tedavileri çözüm değil sizi çözüme ulaştıracak yardımcı yöntemlerdir.

Ömür Boyu Sürdürülmesi Gereken Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları

Tedavi süresince sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirebilen hastalar hem istedikleri kiloya ulaşır hem de yeniden kilo almazlar. Aslında uygulanması hiç de zor olmayan bu alışkanlıklara bir göz atın;

  • Yemeklerinize zaman ayırın. Öğünlerinizi asla atıştırarak geçirmeyin. Çalışıyorsanız öğlenleri mutlaka yemeğe çıkın. İster evde ister ofiste bilgisayar veya televizyon karşısında yemek yemeyin. Ayakta değil, masada oturarak yemeğinizi yiyin ve yemeğinizden başka hiçbir şeyle ilgilenmeyin.
  • Yiyecekleri iyice çiğneyerek yiyin. Çok basit gibi görünen çok önemli bir kural. Yiyeceklerin sindirimi midede değil ağızda başlar. Yemeğinizi yavaş ve iyi çiğneyerek yediğinizde hem daha fazla lezzet alırsınız, hem sindirim için midenize yardımcı olursunuz, hem de gereğinden fazla kalori almadan beyninize giden tokluk sinyali ile daha az yemekle doyarsınız. Bakın zayıflamak için yemeyin demiyorum, hatta yediklerinizi tadını çıkara çıkara yiyin diyorum. Zor değilmiş, değil mi? 🙂
  • İşlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarın. Abur cubur diye tabir ettiğimiz yiyecekler, şekerli ve asitli içecekler sağlığımızın en büyük düşmanı. Bunu tabii ki siz de biliyorsunuz ama çok lezzetliler ve vazgeçmek hiç kolay değil öyle değil mi? Hayır, öyle değil. Aslında çok lezzetli filan değiller sadece öyle düşünmeye sevk ediliyorsunuz. Aksine kendinizi ikna etmek imkansız değil. Canınız bu tür şeyler çektiğinde bunların yerine bir miktar kuruyemiş yada meyve yemek başlangıç için iyi bir adım olabilir.
  • Bir program belirleyin ve mümkün olduğunca programınıza sadık kalın. Çoğumuz günlük hayatımızda oldukça planlı ve programlı yaşıyoruz. İşe geliş – gidişlerimiz, toplantılarımız, randevularımız, sosyal yaşantımız hepsi planlıyken sağlığımıza gelince neden aynı özeni göstermiyoruz? Diyetisyeninizle birlikte yada kendiniz günlük rutininize uygun bir beslenme programı belirleyin. Öğün atlamayın ve öğün aralarında atıştırmaktan kaçının.
  • Yeterli su tüketimi çok önemli. Vücudumuzun suya olan ihtiyacını anlatmaya lüzum yok. Sağlıklı beslenme alışkanlığı denince de su içme alışkanlığına değinmeden olmaz. Suyumuzu yeterli ve uygun zamanlarda muhakkak tüketeceğiz. Bir önceki maddeye bağlantılı olarak suyumuzu yemek sırasında değil en erken yemekten 1 saat sonra tüketmemiz faydalı olacaktır. Ayrıca obezite cerrahisi sonrasında suyu da yavaş yavaş, yudum yudum içmelisiniz.
  • Yemek sırasında sıvı tüketmeyin. Yemek sırasında tüketilen sıvılar şişkinliğe yol açacağı gibi katı gıdaların yumuşamasına ve midenizin daha çabuk boşalmasına neden olur. Bu sebeple de daha çabuk acıkırsınız. Fast-food yiyeceklerin neden genelde menü olarak sunulduğunu hiç düşündünüz mü? Bu yiyecekleri yediğinizde önce tıka basa doyduğunuzu hisseder sonra da kısa sürede yeniden acıkırsınız. Bu vesileyle bir kez daha belirtmek isterim ki sağlığımız için bu yiyeceklerden ve asitli, şekerli içeceklerden kesinlikle uzak duruyoruz. 🙂
  • Bakış açınızı değiştirin. Ömür boyu sağlıklı beslenme dendiğinde aklınıza ömür boyu diyet yapmak geliyorsa tabii ki bu değişiklik gözünüzde büyüyecek. Yıllardır “diyet yapmak = aç kalmak” şeklinde bir yargıya sahip olan biriyseniz öncelikle kendinizi ikna etmelisiniz. Aç kalmayacaksınız. Yeterli, dengeli ve doğru beslenmeyi öğrenecek ve bir daha asla diyet yapmak yada aç kalmak zorunda kalmayacaksınız. İlkel beyniniz yemeği bir ödül olarak algıladıkça gereğinden fazla yada sağlıksız şeyler yemekten kaçınmanız oldukça zordur.

Kalıcı Zayıflama Ancak Kalıcı Alışkanlıklarla Olur

Bu kurallara uymanızı kolaylaştıracak birkaç ipucunu da sizinle paylaşmak isterim.

  • Paketten birşey yemeyin. Yiyeceklerinizi tabağa koyarak yiyin ki porsiyon kontrolü yapabilesiniz.
  • Evde atıştırmalık bulundurmayın, illa ki bulundurmanız gerekiyorsa da göz önünde değil dolap gibi yerlerde bulundurun ki hiç aklınızda yokken görüp yeme ihtiyacı hissetmeyin.
  • Yemekli davetlere aç gitmeyin. Davetten 2-3 saat önce az kalorili birşeyler atıştırarak gitmek fazla yemenizi engeller.
  • Tatillerde de beslenmenize dikkat etmeye gayret edin.
obezite tedavisinde sağlıklı beslenme
  • Günlük aldığınız kaloriyi ve aktivitelerinizi takip edebileceğiniz cep telefonu uygulamaları kullanabilirsiniz.
  • Eğer fazla kalorili birşeyler yediyseniz diğer öğünlerinizle bunu dengelemeye çalışın.
  • Son olarak sadece kendiniz değil aileniz ve arkadaşlarınızla birlikte bu alışkanlıkları edinmeyi deneyin. Böylelikle kurallara uymak daha kolay olur ve sevdiklerinizle birlikte sağlıklı yaşarsınız.

Birkaç ufak noktaya dikkat ederek yeni bir beslenme alışkanlığı edinmek bundan sonraki hayatınızı sağlıklı yaşamanıza büyük katkıda bulunacak. Bu alışkanlıkları günlük rutininize dahil etmeyi başardığınızda yaz geliyormuş, kış geçiyormuş umurunuzda olmayacak.

Çünkü siz her zaman sağlıklı kilonuzda olacaksınız.

Sağlıkla kalın…

Numarınızı Bırakın
Sizi Arayalım