Aslında böyle sorulduğunda birbirine alternatif iki yöntem arasında hangisi daha iyidir diye karşılaştırma yapılıyor gibi görünse de tüp mide ameliyatı ve mide balonu temelde amacı kilo verdirmek olan fakat birbirinden çok farklı iki prosedürdür.
Belki de soruyu “Kimlere tüp mide, kimlere mide balonu uygundur?” şeklinde sormak daha doğru olacaktır.
Obezite tedavisinde amaç hastanın diyet ve egzersizle kilo veremediği, başarısız olduğu durumlarda hastanın durumuna en uygun prosedürü uygulayarak kilo vermesine yardımcı olmaktır.
Cerrahi ve cerrahi dışı birçok tedavi seçeneğinden en sık kullanılan ikisi; mide küçültme ameliyatı ve mide balonu uygulamalarından hangisinin size uygun olduğunu merak ediyorsanız, bu yazı sizin için.
Öncelikle her iki prosedür hakkında kısaca bilgi verelim.
Tüp Mide Ameliyatı İle İlgili Merak Edilenler
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı cerrahi bir işlemdir. Laparoskopik olarak (kapalı yöntem) yapılır. Midenin yaklaşık %80’lik bir kısmı çıkarılır, kalan mide bir tüp şeklini alır. Fiziki olarak hastanın tüketebileceği yiyecek miktarını sınırlayan bu yöntem ile daha az yemek yiyerek kilo vermeniz sağlanır.Aynı zamanda fundus denilen midenin tepe kısmı da çıkarıldığı için hastanın iştahı da azalmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatının Avantajları
Tüp mide ameliyatı Vücut Kitle İndeksi 40 üzerinde olan veya 35’in üzerinde olup yandaş hastalığı olan hastalar için ,yani vermesi gereken kilo miktarı fazla olan kişiler için ideal bir yöntemdir. Midenin alınan parçası “Açlık Hormonu” olarak bilinen Ghrelin hormonunun salgılandığı Fundus bölgesini de içerdiği için açlık hormonu salınımını azaltır ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Kalıcı olan bu yöntem ile uzun vadeli sonuçlar elde edilebilir. Tüp mide ameliyatı sonrasında obeziteye bağlı yandaş hastalıkların birçoğunun iyileşmesi de mümkündür.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp Mide Ameliyatının Dezavantajları
Tüp mide ameliyatı geri döndürülemez bir yöntemdir. Midenin bir parçası çıkarılarak alınır ve dolayısı ile bunu geri döndürmenin bir yolu yoktur.
Ancak mide balonuna göre daha etkili ve daha kalıcı kilo kaybını sağlamaktadır.
Mide Balonu Ameliyatı İle İlgili Merak Edilenler
Mide Balonu Nedir?
Mide balonu cerrahi dışı obezite tedavilerinden biridir. Endoskopi ile uygulanan ve endoskopisiz su ile yutularak uygulanan çeşitleri vardır. Mide balonu uygulamasında midenize balon yerleştirilir ve daha sonra içerisi sıvı ile doldurularak midenizde belli bir hacim kaplar. Midenizde yer kaplayan bu balon sayesinde uzun süren tokluk hissi ve geç acıkma sağlanır. Bu şekilde kolayca diyet yapıp kilo vermeniz ve aynı zamanda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanız amaçlanır.
Mide Balonunun Avantajları
Mide balonu cerrahi bir işlem olmadığından iyileşme süresi oldukça kısadır. Balon takıldıktan sonra hastanede kalmayı gerektirmeyen hızlı bir işlemdir. Normal hayatınıza dönmeniz 1 ila 3 gün sürer. Mide balonu Vücut Kitle İndeksi 40’ın altında olan hastalar için idealdir ve cerrahi bir işleme gerek kalmaksızın 15-20 KG kilo kaybı sağlayabilir. Mide balonu gerekirse birden fazla kez uygulanabilir.
Mide Balonu Nasıl Yapılır?
Mide Balonunun Dezavantajları
Mide balonu geçici bir yöntemdir. Mide balonu çeşidine göre 4, 6 ya da 12 ay süre ile midede kalır ve sonrasında çıkarılması gerekir. Hastalar bu süre zarfında sağlıklı beslenme alışkanlığı edinemedikleri takdirde geri kilo almaları olasıdır. Dolayısıyla mide balonu tüp mide gibi uzun vadeli sonuçlar sağlamaz ve ayrıca tüp mide kadar çok kilo kaybı da sağlayamaz. Bu sebeple Vücut Kitle İndeksi 40 üzerindeki hastalar için cerrahi tedaviler daha sağlıklı olacaktır.
ORTAK NOKTALARI
- Her iki yöntemin de asıl amacı kişiye sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmaktır.
- Kilo vermekte ve kilo verdikten sonra sağlıklı kilonuzu korumakta başarılı olabilmenin yegane yolu bu alışkanlığı edinmek ve sürdürebilmektir.
- Bu destek tedaviler ,başarmanız için gerekli yardım ve motivasyonu size sağlayacaktır.
PEKİ HANGİSİNİ SEÇELİM?
Yazının başında da belirttiğim gibi bu seçim tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Kişiye en uygun prosedür hangisi ise o kişi için en iyisi de odur.
Hangi uygulamanın hastaya daha uygun olduğunu belirlemek için muayenede hastanın mevcut durumu, Vücut Kitle İndeksi, bölgesel yağlanma durumu, kilo öyküsü, yeme alışkanlıkları, yandaş hastalıkları veya diğer kronik hastalıkları detaylıca değerlendirilir.
Hastaya uygun yöntem, hastayla birlikte doğru seçildiğinde başarıya ulaşılması daha kolay ve olasıdır.