Obezite Cerrahisi – Bariatrik Cerrahi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Obezite Cerrahisi – Bariatrik Cerrahi

Obezite Tedavisinde

Cerrahi Yöntemler Nelerdir?

Mide Küçültme Ameliyatı
(Tüp Mide - Sleeve Gastrectomy)

Mide küçültme cerrahisi Sleeve Gastrektomi veya halk arasındaki adı ile tüp mide ameliyatıdır. 

Mide küçültme cerrahisinde kabaca midenin büyük kurvatur (uzun ve dışa bakan kısmı) tarafı denen bölgenin çıkartılarak, midenin bir tüp şekline getirilmesidir. 

Mide küçültme ameliyatlarından günümüzde hem Türkiye hem de Avrupa’ da en çok uygulanılan Tüp mide (Sleeve Gastrektomi) ameliyatıdır. 

Mide küçültme ameliyatının esas etkisi mide fundus kısmından salgılanan iştah hormonu olan Ghrelin hormonun azalması ile iştahın azalması ve küçülen mide hacmi ile birlikte çok daha az gıda alarak tokluk hissinin oluşmasıdır.

Obezite Cerrahisi - Bariatrik Cerrahi

Op. Dr. Erkam TÜLÜBAŞ’ın Obezite Cerrahisi ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler paylaştığı videomuzu izlemek için tıklayın.

Numarınızı Bırakın
Sizi Arayalım

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut kitle indeksi kişinin boyuna oranla sağlıklı kiloda olup olmadığını belirlemek ve sınıflandırmak için kullandığımız bir veridir. Vücut kitle indeksi  sınıflandırması şöyledir:

16’dan azAşırı düşük kilo
16 ile 18,5 arası:Düşük kilo
18.5 ile 25 arasıNormal (sağlıklı kilo)
25 ile 30 arasıAşırı kilo
30 ile 35 arasıObez (sınıf 1)
35 ile 40 arası:Obez (sınıf 2)
40 üzeriObez (sınıf 3)

Vücut kitle indexinizi öğrenmek için vücut kitle indexi hesaplama formunu doldurunuz. Formu dolduruğunuzda vücut kitle indeksinizi göreceksiniz.

Vücut kitle indeksinizin Tüp Mide Ameliyatı için uygun olup olmadığını öğrenmek ve ameliyat ile ilgili detaylı bilgi almak için formu bize gönderebilirsiniz.

Vücut Kitle İndeksinizi Hesaplayın

Vücut kitle indeksinizi hesaplamak için aşağıdaki formu doldurunuz.

Tüp Mide Ameliyatı İle İlgili Merak Edilenler

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tüp mide operasyonu midenin yaklaşık %80’lik bir kısmının çıkarılarak alındığı bir işlemdir. Mide küçültme cerrahisinin (Sleeve Gastrectomy) halk arasında bilinen adıdır. Midenin dış kısmı çıkartılarak mide adeta bir tüp şekline getirildiği için bu isimle bilinmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp mide ameliyatı Laparoskopik olarak yani kapalı yöntemle uygulanır. İşlem için karın duvarı kesilmez, açılan küçük kesilerden ucunda kamera olan özel cerrahi aletlerle operasyon gerçekleştirilir. Bu sayede ameliyat sonrası iyileşme daha hızlı olur.

Kimler Mide Küçültme Ameliyatına Adaydır?

Mide Küçültme cerrahisi uygulanmadan önce obezite tedavisinin ilk 4 basamağı (Diyet, egzersiz, davranış değişikliği, medikal tedavi) denenmelidir. Bunlar başarılı olmadığı taktirde;

  • Vücut kitle indeksi 40 kg/m2 nin üzerinde olan hastalar
  • Vücut kitle indeksi 35-39.9 kg/m2 arasında olup ek hastalığı olanlar ( Hipertansiyon, diyabet, artrit, uyku apne sendromu, vb.).
  • Vücut kitle indeksi 30-34.9 kg/m2 arasında olup kontrolsüz diyabeti olan hastalar.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Zayıflatır?

Mide küçültme ameliyatı ile mide hacmi önemli oranda küçülür ve küçük mide daha az yemek ve daha az kalori alımı demektir. 

Tüp mide ameliyatı ile mideden çıkarılan parça, açlık hissini veren Ghrelin hormonunu salgılayan fundus bölgesini de kapsar. 

Açlık hissi azalan, yemek yeme isteği azalan hastanın kilo vermesi de oldukça kolaylaşır.

Tüp Mide Ameliyatıyla Kaç Kilo Verilebilir?

Obezite cerrahisinin amacı sizi sağlıklı kilonuza ulaştırmaktır ve hedeflenen kilo kişiden kişiye değişir.

Kabaca fazla kilolarınızın %75’i ve üzerini verebilirsiniz. VKi değerinize göre doktorunuz ve diyetisyeninizle birlikte hedef kilonuz ve bu kiloyu vereceğiniz ideal süre belirlenir ve süreç başlar.

Hastanede Yatış Kaç Gündür?

Ameliyat sonrası hastalar 48-72 saat hastanede yatarlar. Bu süre hastanın ameliyat öncesi kilosu ve ek hastalıklarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

tüp-mide-ameliyatı

Mide Küçültme Ameliyatından Sonra Beslenme Nasıl Olmalı?

Ameliyattan sonra ilk 2 hafta sıvı gıdalar, 2 ile 4. haftalar arası sulu-yumuşak gıdalar, 5. haftadan itibaren katı gıdalar tüketilmelidir. Hastaların günlük en az 1.5-2lt sıvı almaları gerekmektedir. Özellikle proteinden zengin ve kaloriden fakir sağlıklı yiyecekler ile beslenilmelidir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Sıklıkta Doktor Kontrolüne Gidilir?

Avrupa Laparoskopik Cerrahi Derneğinin kontrol önerisi şu şekildedir;

Ameliyat olunan ilk yılda 3 ile 8 arası, 2. Yılda ise 1 ile 4 arası kontrol önerilmektedir.

Biz hastalarımızı ameliyattan sonra 10. Ve 30. Günler ile 3., 6., 9., ve 12. aylarda rutin kontrole çağırmaktayız. 

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Hamile Kalabilir Miyim?

Operasyon sonrası ilk 12 ay gebelik önerilmez. Sonrasında da gebelik öncesi doktorunuzla görüşmeniz faydanıza olacaktır.

Operasyon Sonrası Kaçak Riski Var Mıdır?

Mide küçültme cerrahisi sonrasında genellikle ilk 24-48 saatte olmak üzere %1-2 oranında kaçaklar görülebilmektedir.

5. ile 7. Günler arası doku kanlanma azalmasına bağlı kaçaklar belirti verebilmekte. 

Oluşan kaçakların %80 i ilk 7 gün ve %99’ u ilk 1 ay içerinde gelişir. Literatürde daha geç dönemde kaçaklar bildirilmesi ile birlikte ilk 7 günden sonra kaçak görülme riski ciddi anlamda azalmaktadır. 

Kimlere Tüp Mide, Kimlere Gastric Bypass?

Mide ameliyatı seçimi hastanın beslenme alışkanlıkları, vücut kitle endeksi ve ameliyat sonrası kilo beklentisine göre değişmektedir.

Bu kararı hasta, doktor ve hastanın beslenme alışkanlıkları beraber belirlemektedir ve kişiye özeldir.

Sıcak çikolata gibi sıvı kıvamda ve kalorisi yüksek besinleri yoğun olarak tüketen birisine Mide Küçültme Cerrahisi uygun olmayacaktır. Bu nedenle cerrahi karar vermeden önce mutlak hasta ile birlikte karar verilmelidir. 

Numarınızı Bırakın
Sizi Arayalım

Gastric Bypass Nedir?

Mide küçültme cerrahisinde altın standart yöntem olarak tanımlanmıştır. Hem hacim azaltıcı hemde emilim engelleyici bir ameliyat yöntemidir. Ancak günümüzde yerini Sleeve gastrektomi, Gastrik mini by-pass ve Transit bipartisyon gibi ameliyatlara bırakmaktadır.

Mide küçültme ameliyatları içerisinde ilk olarak uygulanmaya başlayan, hakkında en çok çalışma yapılan aynı zamanda ameliyat süresi olarak en uzun olanıdır. Ameliyat sonrası tekrar işe dönüş süreleri uzundur.

Diğer mide küçültme ameliyatları ile yapılan karşılaştırmalı çalışmalarda Tüp mide, Gastrik mini by-pass arasında anlamlı fark bulunmamaktadır. 2012 Yılına kadar en sık yapılan mide küçültme cerrahisi iken yerini günümüzde Tüp mide ameliyatına bırakmıştır.

gastric-bypass

Mide By-pass ameliyatından sonra ince barsakların başlangıç kısmı olan oniki parmak barsağı ve sonrasındaki yaklaşık 1 metrelik ince barsak kısmı sindirim sisteminin emilim kısmından çıkartıldığı için uzun dönemde damardan demir ve vitamin desteği mutlaka gerekmektedir.

2003 yılında tüm obezite ameliyatlarının %63 ünü oluşturan bu ameliyat 2013 yılında %46 ya gerilemiştir. 2016 yılı itibarı ile %25’ lere kadar gerilemiştir. Ancak literatürde Mide Küçültme Cerrahisin altın standartı olarak yerini korumaktadır. 

Tüp Mide mi, Gastric Bypass mı?

Obezite Cerrahisinde en sık kullanılan iki prosedür olan Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrectomy) ve Gastrik Bypass arasında ne gibi farklar olduğunu, hangi hastalar için hangi operasyonun tercih edilmesi gerektiğini merak eden hastalarımız için hazırladığımız bu yazıda, her iki yöntemi de mümkün olan en kapsamlı şekilde karşılaştırmaya çalıştık.

Revizyon Cerrahisi

Obezite ameliyatları sonucu bazı hastalarda yıllar sonra revizyonel cerrahi yapılma ihtiyacı olmaktadır.

Revizyon ameliyatları 3 ana nedene bağlı gerekmektedir.

  • Geri kilo alımı.
  • Teknik ve anatomik problemler (reflü, darlık, torsiyon)
  • İlk ameliyatta yanlış ameliyat yöntemi veya teknik yetersizlikler.

Mide küçültme cerrahisinden sonra yaklaşık %10 hastada geri kilo alımı olabilmektedir. Deneyimsiz merkezlerde yapılan ameliyatlar da bu oran daha yüksek olarak bildirilmektedir. Hastanın yetersiz takibi geri kilo alımında rol oynayan en önemli etkendir.

Mide Küçültme Cerrahisi sonrasında, revizyon cerrahisi olarak başlıca cerrahi operasyon çeşitleri;

  • Mini-gastrik by pass
  • Transit Bipartisyon
  • Roux n-y gastrik by pass
  • Re-sleeve gastrektomi

Revizyonel cerrahi gastrik band yapılmış hastalarda sıklıkla yapılmaktadır. Gastrik band yapılmış hastalarda revizyonel cerrahi yöntemi olarak Sleeve gastrektomi(Tüp mide) veya Roux n-y gastrik by-pass yapılmaktadır.

Obezite cerrahisinin yapılma sıklığında artış, revizyonel cerrahi sıklığında artışı da beraberinde getirecektir. Tüm cerrahi kurallara ve tekniklere uyulsa bile bu ameliyatı olacak olan hastaların % 10 kadarının tekrar ameliyat olmaları gerekeceği unutulmamalıdır.

Revizyonel cerrahiye neden olan nedenler;

  • Yanlış ameliyat yönteminin tercih edilmesi.
  • Midenin büyümesi
  • Teknik nedenlerden veya Cerrahi deneyim eksikliğinden dolayı yetersiz mide küçültme.
  • Teknik nedenlerden veya hastanın doku iyileşme bozuklukları nedeni ile pasaj zorlukları( Mide torsiyonu)

Mide küçültme veya Metabolik cerrahi sonrasında literatürde tekrar kilo alma oranları %10 civarındadır. Deneyimsiz merkezlerde ve Deneyimsiz Uzmanlar tarafından yapılan ameliyatlar da bu oran daha yüksek olarak bildirilmektedir. Ancak yine literatür bize hastanın yetersiz takibinin geri kilo alımında rol oynayan en önemli etken olduğunu göstermiştir. Düzenli kontrol olamayacağınız bir merkezde ameliyat olmanızı tavsiye etmiyoruz.

Obezite Ameliyatından sonra vitamin takviyesi gerekir mi?

Obezite ameliyatı olmadan önce mutlaka vitamin eksikliği varmı diye bakılması ve gerekiyorsa yerine konması gerekmektedir. Obezite ameliyatlarından sonra sıklıkla vitamin eksiklikleri görülür. Bu eksikliklerin seviyeleri ameliyat yöntemine göre değişiklik göstermektedir. En çok vitamin ve eser element eksiklikleri, Biliyopankreatik diversiyon ve Duodenal switch ameliyatından sonra görülür ve mutlaka vitamin ve eser element takviyesi gerektirir. Azalan sıklıkta By-pass ameliyatlarından sonra görülür ancak yine çoğunlukla vitamin ve eser element takviyesi gerektirir. Sleeve gastrektomi ( Tüp mide ) veya mide küçültme cerrahisinden sonra ameliyat öncesi eksikliğiniz yoksa damardan vitamin veya eser element kullanmanız gerekmez. Gerekli hallerde eksiklik ağızdan alınacak şurup veya tabletler ile karşılanabilir. Transit bi-partisyon veya ileal interpozisyon ameliyatından sonra ağızdan vitamin veya eser element takviyesi gerekebilir. Özellikle transit bi-partisyon ameliyatı bu ameliyat yöntemlerinden vitamin veya eser element eksikliği en az yapan ameliyat yöntemidir.

Numarınızı Bırakın
Sizi Arayalım
op. dr. erkam tülübaş
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
iLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK TEDAVİLER