Koronavirüs (Covid-19) ve Obezite

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Uncategorized
  4. »
  5. Koronavirüs (Covid-19) ve Obezite

Koronavirüs (Covid-19) ve Obezite

Küresel çapta hızla yayılmaya devam eden Covid-19 salgını, özellikle aralarında obezite hastalarının da bulunduğu yüksek risk gruplarındaki kişiler için hayati bir tehdit haline geldi.

Ciddi bir akut solunum sendromu olan bu hastalık, solunum yetmezliği yaşaması daha olası olan kişilerde çok daha ağır seyrediyor.

Korona virüsü için risk faktörleri hakkında henüz sınırlı bilgi olmasına rağmen, şu anda mevcut olan bilgilere dayanarak, yaşlı yetişkinler ve altta yatan bazı hastalıkları olanların COVID-19’dan kaynaklanan ciddi solunum yetmezliği için daha yüksek risk altında olduğunu söyleyebiliriz.

obezite de korona

Coronavirüs Risk Faktörleri Nelerdir?

Öncelikle Covid-19 için risk faktörlerini hızlıca ele alıp, sonrasında bu faktörler arasında yer alan obeziteye daha geniş kapsamlı bakacağız.

Solunum yetmezliği ile hastalığı daha ağır geçirebilecek ve hayati risk altında bulunan gruplar şunlardır:

  • Yaşlılar : 60 yaş ve üzeri kişilerde hastalığın daha ölümcül olduğunu söyleyebilmek için artık yeterli veri bulunuyor. Birçok çalışma, pandeminin ilk dalgası sırasında Çin’deki hastalar arasında çoğunluğun yaşlı yetişkinler olduğunu kaydetti. Çin’de yapılan bir çalışmada , araştırmacılar, 30 ila 59 yaş arası olanlarla karşılaştırıldığında, 60 yaş ve üstünün COVID-19 semptomları geliştirdikten sonra ölme olasılığının 5.1 kat daha yüksek olduğunu bulmuşlardır. Yaşla birlikte zayıflayan bağışıklık sistemi nedeniyle artan akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) gelişme riskinin ve semptomatik enfeksiyon riskinin, yaşlılarda daha fazla ölüm görülmesinde etkisi olduğunu kanıtlayan araştırmalar da mevcuttur.
  • Altta yatan diğer hastalıklar : Diyabet, kronik solunum yolu hastalıkları ve kanser gibi hastalıkları bulunan kişiler de ciddi risk altındadır. Bu kişilerin Covid-19’a yakalanmaları durumunda bağışıklık sistemleri enfeksiyonlarla mücadelede etkili bir şekilde çalışmadığından hastalığın daha ağır seyretmesi olasıdır.
    Sigara kullanımı, kemik iliği veya organ nakli, kanser tedavisi, kötü kontrol edilen HIV veya AIDS, bağışıklık yetersizlikleri ve kortikosteroidler gibi bağışıklık zayıflatıcı ilaçların uzun süreli kullanımı dahil olmak üzere birçok durum immün sistemin baskılanmasına neden olabilir ve bu da hastaları Koronavirüs karşısında daha savunmasız hale getirir.
  •  

Sağlık Çalışanları ve Uzmanlar : Bu pandemiden tüm Dünya’da kuşkusuz en çok sağlık çalışanları etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor.

Sürekli olarak enfekte hastalarla bir arada olan ve insanları sağlığına kavuşturmak için uğraşan tıp uzmanları şüphesiz en riskli grup.

  • Kalp-Damar Hastalığı Olanlar: Texas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nde yapılan bir araştırma, COVID-19’un daha önce kalp hastalığı olmayan kişilerde bile kalp kasını etkileyebileceğini bildiriyor. Bu durumda mevcut kalp hastalıkları olan kişilerin daha fazla etkilenmeleri kaçınılmazdır.

Obezite Hastaları Virüsten Daha Fazla Etkileniyor

Evet, risk altındaki gruplar arasında üzerinde özellikle durmak istediğim Obezite Hastaları, koronavirüsten daha fazla etkileniyorlar ve Covid-19 kaynaklı yaşanan ölümlerde özellikle Morbid Obez hastaların oranı bir hayli yüksek görünüyor.

Bu durumun ilk ve en önemli nedeni obezitenin direk olarak bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkidir. Obezitenin bağışıklık sistemini baskıladığı ve insanları enfeksiyona daha açık bir hale getirdiği yıllardır bilinen bir gerçek. Ayrıca obezitenin yandaş hastalıklarına bakıldığında hipertansiyon, diyabet ve solunum yolları hastalıkları gibi Covid-19 için risk faktörleri arasında yer lan bir çok hastalık mevcuttur. 

korona virüs

Doğrudan obeziteyle bağlantılı olan bu hastalıklar sebebiyle de Obezite Hastaları yaşları kaç olursa olsun koronavirüs ve virüse bağlı ölüm açısından yüksek risk altındadırlar.

İngiltere Yoğun Bakım Ulusal Denetim ve Araştırma Merkezi’nden gelen bir rapor da bu görüşleri destekler nitelikte.

ICNARC tarafından yayınlanan rapora göre İngiltere’de koronavirüsten etkilenip yoğun bakım ünitesine alınan 10 hastadan 7’si obezite hastasıdır.

Yetişkin ve çocuklarda obezite oranlarının en yüksek olduğu Amerika ve Mexica da durumdan çok endişeli.

Henüz sunulan çok fazla veri olmasa da uzmanlar Amerika’da yaşanan yüksek orandaki ölümlerin toplumdaki obezite hastası sayısının yüksekliğiyle ilişkili olduğu görüşündeler.

Yeni koronavirüs pandemisinde lider bir ses haline gelen, Minnesota Üniversitesi bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Michael Osterholm, önümüzdeki zamanlarda COVID-19 salgını ilerledikçe Amerika’nın obezite oranının ölümcül bir faktör olabileceği endişesini dile getirdi.

Diğer ülkelerdeki vaka-ölüm oranlarına bakarak gelecekte yaşanabilecekleri tahmin etmekte zorlandıklarını belirten Osterholm, diğer ülkelerle aralarındaki en büyük farkın obezite oranları olduğunu ve Amerika’da bu sebeple daha fazla ölüm yaşanabileceğini söylüyor:

Çin’de yaşlı nüfusta obezite neredeyse yok gibiydi. New York’tan 30, 40 ve 50 yaş grubunda bir dizi vakanın verilerine baktığımızda ise, obez olan insanlar ölüyor ve yoğun bakım gerektiren durumu ağır olan hastaların çoğu obez. 

Şu anda 50 yaşın üzerindeki ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 45’inin obez olduğunu biliyoruz. Bu yüzden, ülkede ölüm oranlarında diğer ülkelerde görülenlere kıyasla büyük bir artış göreceğimizden endişe ediyorum. Bunun sebebi de ABD’deki bizim için bu eşsiz risk faktörüdür.

Dr. Michael Osterholm

Obezitenin Covid-19’a yakalanan hastalarda ne denli önemli bir olumsuz faktör olduğunu ilerleyen zamanlarda paylaşılan verilerle daha net görebileceğimizi düşünüyorum.

Eldeki veriler ve araştırmalar bile obezitenin ciddi bir risk faktörü olduğunu söyleyebilmemiz için yeterli görünüyor.

Bu sebeple obezite hastalarının virüsten korunmak için ekstra özen göstermeleri gerekiyor. Ayrıca Korona Virüsten korunmak için alınabilecek en iyi tedbirin evde kalmak, sosyal izolasyon olduğunu biliyoruz.

Evde geçirdiğimiz süre de obezite açısından bizim için risklidir. Daha kısıtlı hareket imkanına sahip olduğumuz, daha çok yemek yeme eğiliminde olmanızın muhtemel olduğu bu dönemde, obeziteden korunmak şart. 

korona virüste obezite hastaları

Evde daha fazla hareket halinde kalmaya çalışarak, günlük egzersizlerimizi ihmal etmeyerek, düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat ederek ve moralimizi yüksek tutacak aktivitelere yönelerek bu dönemi daha kolay atlatabiliriz. 

Vücudumuz için de bizler için de sıradışı ve ani gelişen bu yaşam tarzı değişikliğine, bağışıklık sistemimizi etkilemeden, sağlıklı bir şekilde uyum sağlayabilmemizin tek yolu budur.

Sağlıkla kalın…

Numarınızı Bırakın
Sizi Arayalım